29 Ocak 2013 Salı

Rock n Roll ve 20yy mitleri - 1

Yaygın bir kanıya sahip, gerçek olduğu düşünülen, mite dönüşen bir çok şey var. Bu mitlerin bir çoğu da rock yıldızlarından türemiştir, 20.yy ın mitleri ve müzik, özellikle de rock müzik, hayranlığın ve hayran kitlesinin kafasının güzel olmasının neden olduğu mitler... Tabiki öyle değil, hayranlar sadece tüketici, ürünleri sunan medya ve ekonomi. Medya iter bizler yeriz...

"Tüm uyuşturucular zaman kaybıdır. Hafızanı, kendine olan saygını ve özsaygının getirdiği her şeyi yok ederler. Bunun zararları hakkında sağda solda vaaz verecek değilim. Bu sizin seçiminize bağlı bir şey, ama kendi deneyimlerime dayanarak bunun zaman kaybı olduğunu düşünüyorum" demiş Kurt Cobain. Bilinenin aksine uyuşturucunun etkisiyle intahar etmemiştir. Evet yaygın bilinen kanaatler bu şekildedir fakat aslında Cobain bilinenin aksine kısa sürelerle ve aralıklarla uyuşturucu kullanmış, bundan kurtulmak için de bir çok kez kez kendi isteğiyle tedavi sürecine girmiştir. Bir çok kez işe yaramasa da çabalamıştır.
www.nanokozmonot.com
Cobain; genel olarak ünlü olmak istemeyen, bunu çok saçma bulan, yaptığı işin ünlülük ve bu kadar saçma ilginin oluşmasını gerektirecek nitelikte olmadığını düşünen biriydi. Ve bundan oldukça sıkılmaktaydı. Sistemli olarak sağlık problemleri bulunmaktaydı, karın ağrıları, iştah problemleri, fiziki zayıflıklar güçsüz düşmesine ve güçsüz gözükmesine sebep olmaktaydı. Yüksek ihtimalle; gördüğü fazla ilgi ve çevresinde bu kadar fazla insan varken güçsüz gözükmek istemediği için, ve ağrılarını dindireceğini düşündüğü için eroin kullanmaya başladı.

Mutlu bir evliliği olan, müzik yapan, son derece içten ve dürüst bir insan... Öyle ki, “Müziğimin çoğu hayat tecrübelerim ve duygularım kadar özel. Ama şu şarkı sözlerinin çoğu bu derece kişisel değil. Daha çok TV’den, kitaplardan veya arkadaşlardan öğrenilmiş hikâyeler. Ancak verilen duygu ve his kesinlikle bana ait” diyebilmiştir. Oysaki "sözler bana ait müzik bana ait ben muhteşemim" diyebilirdi. Yani ben olsam derdim :))

Tüm bu baskılara dayanamayacak bir kişiliği olduğu için, güçsüz gözükmek istemeyen bir ünlü olduğu için eroin kullanan bir ünlü oldu. Ben suçlayamam, ama devamı var,  karın ağrılarına uzun süre sadece eroinle çözüm aradı. Doktorlar sonra omurundaki bir problemden dolayı karın ağrıları olduğunu söylediler ve bir süre fizik tedavi benzeri bazı egzersizlerle durumu hafifletmeye çalıştılar.

Ama yetmedi ağrıları devam etti, yeni albümler ve çevresindeki durumların değişmemiş olması, daha da ünlendikçe çevresindeki olayların daha berbatlaşması, kendisini tekrar eroine, tekrar eski durumlarına soktu. Çocuğunun olması ve tabi daha evvelden gelişen bir çok sebep nedeniyle, müziğe uzun bir süre aravermek isteyen Cobain'e, grup arkadaşları saygı duysalar da bu çok uzun sürmedi. Konserler turneler, meşhur MTV Unplugget'ı bu süre zarfında gerçekleşti ve Cobain yalnız kalma isteğimi yoksa başka bir nedenimi var bilinmez Avrupa turnesinden sonra grupla Amerikaya dönmedi ve Roma da bir otelde ilaç/şampanya karışımını yüksek doza taşıdı, ve son anda eşi sayesinde ölümden kurtuldu.

Yine tedaviler girişimler ama başarısız olan durumlar. Sinir krizleri, karı koca kavgası olduğu sanılan durumlar, intahar girişimleri...İlginç bir durum da var ki, Cobain'in evindeki silaklar. Evet; cobain in bir intahar girişimi ve eşinin polis çağırmasıyla birlikte Cobainin evinde; 4 tüfek, 25 kutu mermi, 38 kalibrelik bir el tabancası, birkaç tane kalibresi bilinmeyen Taurus marka altı-patlar ve bir adet Colt AR-15 yarı otomatik tüfek ve çeşitli haplar bulundu... Bu kadar silah bir insan neden evinde bulundururdu?

Cobain in bundan sonra hayatımızda yer alması intahar eden, uyuşturucu bağımlısı bir müzisyen olması şeklinde gelişti. Süper müzisyen olması yapıtlarından mı kaynaklanıyor yoksa bu olaylardan mı kaynaklanıyor tabiki bunu kestirmek çok da zor değil. Bilinmesi gereken başka bir konu da Cobain ailesinde ve doğduğu şehir Aberdeen de intahar vakalarının çok fazla görülmesi... Yani bir çok fizki ve psikolojik neden geliyor benim aklıma bütün bunların sebebi olarak; Cobain bipolar bile olabilir..

Aslında tüm söylentiler ve dedikodulara göre Cobain bir çok şey olabilir, ama şöyle bir gerçek var ki, müzik tarihinde unutulmayacak bir çentik. Nirvana ve Kurt Cobain dünya müzik tarihinde ciddi yeri ve müzik tarihinin gelişiminde ciddi katkısı olan bir çentik. Güzel sözler içten haykıran müzikler, konserler, eski müzisyen ve striptizci bir eş, iki çocuk, müthiş kitleler, süre gelen ilgi... çok stresli.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder